Miten valmistaa hyvä hiusöljy?

Hiusöljyjä on helppo valmistaa kunhan valitsee sopivat kasviöljyt omalle hiustyypille. Lue vinkit hiusöljyn valmistukseen!

Valitse kasviöljyt hiustyypin mukaan

Oletko joskus innostunut hiusöljyistä, napannut keittiön kaapista ensimmäisen ruokaöljyn ja levittänyt sitä reippaalla kädellä hiuksiin?

Minä ainakin olen - oliiviöljyllä. Ja pesin hiukset sen jälkeen kolme kertaa todeten, että jep - edelleen ne ovat rasvaiset.

Yleinen virhe aidoista kasviöljyistä valmistettujen hiusöljyjen käytössä on levittää tuotetta liikaa hiuksiin. Toinen tyypillinen virhe on valita väärä öljy omaan tarpeeseen.  

Täyteläiset kasviöljyt, joiden rasvahappoketjut ovat lyhyitä, imeytyvät hiuksen sisään. Ne lisäävät hiuksen elastisuutta sekä auttavat säilyttämään hiuksen kosteuden. 

Tällaiset öljyt sopivat erityisesti huokoisille, auringon ja käsittelyjen vaurioittamille hiuksille sekä karkeille ja kuiville hiuksille. Ne sopivat myös paksuille hiuksille (yksittäinen hius on paksu).

Esimerkiksi värjätyt hiukset saattavat olla kuivat, koska väriaineet avaavat hiuksen rakennetta ja kosteus pääsee helpommin haihtumaan hiuksesta.

Vaurioituneet, karkeat, kuivat tai paksut hiukset: kokeile kookos-, avokado-, oliivi-, ruusunmarja- tai vadelmansiemenöljyä.

Kookosöljy on paljon tutkittu öljy hiustenhoidossa. Se paitsi imeytyy hiuksen sisään, myös korjaa hiuksen rakennetta. Se voi kuitenkin olla liian raskas ohuille, hyväkuntoisille hiuksille. 

Kevyet öljyt, erityisesti superkevyet kuivaöljyt, jäävät hiuksen pinnalle ohueksi kalvoksi suojaamaan hiusta. Tällaiset öljyt sopivat ohuille ja hienoille hiuksille (yksittäinen hius on ohut) sekä toisaalta rasvaisille hiuksille.

Kevyet öljyt tekevät hiuksista kiiltävät ja helposti kammattavat.

Ohuille, hienoille, hyväkuntoisille tai rasvaisille hiuksille: kokeile argan-, hamppu-, kurkku-, parsakaali-, saflori- tai unikonsiemenöljyä. Melko kevyitä öljyjä hiuksiin ovat myös viinirypäleensiemenöljy, manteliöljy, riisileseöljy ja jojobaöljy.

Unikonsiemenöljyllä on myös tulehdusta rauhoittavaa vaikutusta, joten se sopii päänahalle, joka punoittaa tai kutisee.

Yksi öljy vai useiden öljyjen seos? 

Riittääkö hiusöljyyn yksi kasviöljy vai kannattaako tehdä useamman öljyn sekoitus? 

Yksi öljy toimii esimerkiksi kun haluat korjata hiuksen rakennetta. Voit tehdä tällöin kookosöljyhoidon ennen pesua. 

Arganöljyllä hoidat hiusten latvat pesun jälkeen kammattaviksi ja kiiltäviksi.

Useamman öljyn seos tarjoaa monipuolisemman yhdistelmän rasvahappoja ja erilaisia kasviyhdisteitä, joilla on erilaisia hoitavia vaikutuksia hiuksille ja päänahkaan. 

Mitä useampi öljy=sitä monipuolisempi hoitotulos.

Esimerkki: yhdistämällä kevyen ja täyteläisen öljyn saat tuotteen, joka hoitaa hiusta sisältä ja pinnalta.  

Ohje kevyen hiusöljyn valmistamiseen

Tässä ohjeessa on yhdistetty kaksi todella kevyttä ja yksi melko kevyt öljy: safloriöljy, kurkkuöljy ja manteliöljy. 

E-vitamiini hidastaa kasviöljyjen hapettumista, joten se lisätään öljyseokseen parantamaan hiusöljyn säilyvyyttä. 

Eteerinen öljy on pääasiassa tuoksun vuoksi. Rosmariiniöljyllä ei ole hiusten latvoihin hoitovaikutusta. Jos käytät tätä hoitoöljyä myös päänahkaan, rosmariini parantaa verenkiertoa ja hillitsee tulehdusta.  Myös teepuuöljy sopii tulehtuneen tai hilseilevän päänahan hoitoon.

Kevyt hiusöljy, 30 ml

 • 44 %, 13,2 ml manteliöljy
 • 40 %, 12 ml safloriöljy
 • 15%, 4,5 ml kurkkuöljy
 • 1%, 0,3 ml E-vitamiini
 • (5 tippaa rosmariinin eteerinen öljy)

Lisää öljyt puhtaaseen pulloon esimerkiksi nokallisella astialla tai pienen suppilon avulla. Katso video hiusöljyn valmistuksesta ja käytöstä Vihreän ilon Youtube-kanavalta. 

Hiusöljy toimii kevyenä hiusten latvojen hoitotuotteena. Sitä käytetään hyvin pienissä määrin pesun jälkeen. Öljy sopii myös partaöljyksi.

Tuote säilyy huoneenlämmössä noin 4-6 kuukautta. 

Erilaisia tapoja käyttää hiusöljyjä

  Tapa 1. Pre-styling

  Lisää muutama tippa ennen hiusten käsittelyä hoitamaan hiusten latvoja - sopii päivittäiseen tai lähes päivittäiseen käyttöön.

  Tapa 2. Yön yli -hoito 

  Käytä öljyä runsaammin (1-2 rkl) hiuksiin ja / tai päänahkaan (laita päähine suojaamaan tyynyliinaa). Pese hiukset aamulla. Tee hoito kerran tai pari kuukaudessa. Jos haluat tehohoitoa huonokuntoisille hiuksille, kerran viikossa on hyvä rytmi. 

  Tapa 3. Pesun jälkeen -hoito 

  Levitä muutama tippa öljyä käsiisi ja "hypistele" öljy puhtaisiin, kuiviin hiuksiin, erityisesti latvoihin. Voit käyttää öljyä hoitoaineen korvaajana tai sen lisänä. 

  Tapa 4. Tuunaa shampoo tai hoitoaine 

  Tee omasta shampoosta tai hoitoaineesta hoitavampi lisäämällä muutama tippa kasviöljyä jompaan kumpaan tuotteeseen. Pese hiukset normaalisti. 

  Hiusöljyssä käytettyjen kasviöljyjen tärkeimmät rasvahapot

  Safloriöljy

  • linoleenihappo 78%
  • oleiinihappo 10%

  Manteliöljy

  • oleiinihappo 75%
  • linoleenihappo 20%

  Kurkkuöljy

  • linolihappo 30%-75%
  • oleiinihappo 10%-30%

  Lähteet

  Truu by nature: Hair: oils that penetrate vs.oils that seal the hair.

  Keis, Persaud, Kamath, Rele: Investigation of penetration abilities of various oils into human hair fibers. Journal of Cosmetic Science 56, 283-295 (September-October 2005). 

  Nina Kocevar Glavac ym. Modern Cosmetics - Ingredients of Natural Origin. 

  Kiitos Anni Singhille hiusmallina toimimisesta ja hyvistä keskusteluista!

  Öljyt ihonhoidossa -verkkokurssi

  Kategoriat: : Helpot, Hiukset, Kasviöljyt, Raaka-aineet