10 syytä aloittaa luonnonkosmetiikan valmistusharrastus

Postitettu Jan 30, 2022 |

Kevät on mainio aika aloittaa uusi harrastus. Tässä kymmenen hyvää syytä sille, miksi luonnonkosmetiikan valmistusharrastus kannattaa!


1.Ymmärrät ihoasi paremmin

Valmistatpa tuotteita silloin tällöin tai teet itse lähes kaikki päivittäin käyttämäsi ihonhoitotuotteet, opit hahmottamaan, mitä ihosi oikeasti tarvitsee. Ihon perustarpeet ovat lopulta aika yksinkertaiset, vaikkakin aktiiviaineilla saat tuotteisiin monenlaista ekstraa.



"Jokaisen iho on yksilöllinen. Mitä sinun ihosi tarvitsee?"



Ihotyyppiluokittelu on hyvä lähtökohta ihonhoitoon. Lopulta jokaisen ihmisen iho on kuitenkin yksilöllinen ja sen hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät elintavoista lähtien. Siten erilaiset ainesosat, kuten kasviöljyt, toimivat hieman eri tavoin jokaisella.

Esimerkiksi komedogeeniseksi eli ihohuokosia tukkivaksi öljyksi luokiteltu kasviöljy saattaa toimia yhden rasvaisella ja epäpuhtaalla iholla, toisella taas ei



2.Kosmetiikan incit alkavat avautua

Kosmetiikkapurkkien incilistat eli ainesosaluettelot alkavat harrastuksen myötä pikkuhiljaa avautua. Löydät Butyrospermum Parkiin sheavoin kuvauksesta ja Sucrose stearate hahmottuu vettä ja öljyä toisiinsa sitovaksi emulgaattoriksi.

Kosmetiikkaa itse valmistaessasi alat hahmottaa, mistä ainesosista tuotteet koostuvat: mitä tarvitset ihosi hyvinvointiin, mitkä ainesosat vaikuttavat tuotteen rakenteeseen tai esimerkiksi säilyvyyteen.

Monella kosmetiikan ainesosalla on useita tehtäviä tuotteessa. Luonnonkosmetiikkaan pyritään valitsemaan ainesosia, jotka hoitavat ihoa ja samalla niillä on joku muu rooli tuotteessa. Hyvä esimerkki tästä ovat eteeriset öljyt, jotka sekä pitävät ihosta huolta että tuovat tuoksua tuotteeseen.



3. Valitset itse käyttämäsi raaka-aineet 

Voit itse valita mitä aineita ihollesi laitat. Kotikosmetiikan ainesosatarjonta kasvaa jatkuvasti, joten pystyt poimimaan omaan purkkiisi aineosia omien arvojesi mukaisesti, suositpa sitten eettisiä, lähellä tuotettuja, vegaanisia tai luomuraaka-aineita. 



4. Vähennät pakkausjätettä


Halutessasi voit käyttää pakkausmateriaaleja uudelleen, kunhan huolehdit pakkausten riittävästä puhdistuksesta. Lasipurkit on mahdollista puhdistaa huolellisesti, eikö niistä irtoa tuotteeseen terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Jos valmistat suosittuja vedettömiä tuotteita palamuodossa, et välttämättä tarvitse pakkausta ollenkaan!



5. Suot aisteille iloa

Kosmetiikan valmistuksessa on myös aisteja hivelevä ulottuvuus. Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden tuoksut, värit ja tuntu iholla hivelevät nenää, silmiä ja ihoa.

Eteeristen öljyjen tuoksut voivat tuoda mieleesi muistoja lapsuudesta, matkoista tai aiemmin käyttämistäsi lempikosmetiikkatuotteista. Tunnet miten valmistamasi voide levittyy silkkisenä iholle.

Näet kasvien luonnollisen herkät värit, jotka ihastuttavat vaikkapa koristeena tai yrttihaudukkeena tuotteessasi.



6. Saat rentouttavaa vastapainoa istumatyölle

Kosmetiikan valmistus on palauttavaa vastapainoa työnteolle, etenkin jos istut työpäiväsi paikallaan ja keskityt katsomaan ruutua.



"Anna aivoillesi ansaittua taukoa keskittymällä mukavaan ja rentoon puuhaan."



7. Säästät tuotteiden hinnoissa

Valmistamasi kosmetiikan kappalehinnat ovat huomattavan edulliset verrattuna kaupan kosmetiikkaan. 

Säästät monta euroa vaikkapa valmistaessasi vuoden ajan kasvovoiteet itsellesi. 



8. Nautit mielekkäästä liikkumisesta

Jos yhdistät villiyrtteilyn tai viljelyharrastuksen kosmetiikan valmistukseen, saat hyvän syyn lähteä ulos ja liikkumaan.



"Unohda aktiivisuusranneke hetkeksi ja heittäydy tutkimaan mitä luonto tarjoaa juuri nyt."



9. Tutustut uudella tavalla lähiympäristöön

Etsiskellessäsi kasveja kosmetiikan käyttöä varten maailma avautuu uudesta näkökulmasta. Alat nähdä oman lähiympäristösi uusin silmin kasvibongailun lomassa.



10. Otat suomalaisten kasvien aktiiviaineet käyttöösi

Suomen luonnosta löytyy valtava määrä kasveja, joilla on ihonhoidolle hyödyllisiä aktiiviaineita.

Esimerkiksi siankärsämö on tuhattaiturikasvi, jossa on rasvaista, epäpuhdasta ja myös kuivaa ihoa hoitavia aktiiviaineita. Muun muassa atsuleeni siankärsämössä on antibakteerinen ja rauhoittaa tulehdusta, joka on monen iho-oireen taustalla.



"Suomalainen kasvimaailma on ihonhoitotuotteiden aarreaitta."



Kanervan monista vaikuttavista bioaktiivisista yhdisteistä voi mainita esimerkiksi flavonolit, arbutiinin ja ursoliinihapot, jotka rauhoittavat ärtynyttä ja punoittavaa ihoa.

Kanervan vesiuutteessa on myös ihon kimmoisuutta ylläpitävien elastiinisäikeiden hajoamista hidastavia aktiiviaineita, joten kasvi sopii erinomaisesti anti-ageing -tuotteisiin.

-----

Herättikö juttu ajatuksia? Tule juttelemaan kosmetiikan valmistuksesta Vihreän ilon Facebook-sivulle tai Instagramiin! Vihreä ilo aloittelee nyt myös Pinterestissä



Vihreän ilon kurssit

Vihreän ilon kursseilla opit valmistamaan kosmetiikkaa ja käyttämään kasveja ihosi ja hyvinvointisi hyväksi. Katso nyt alkavat kurssit!



Limepopiin


Yhteistyökumppanilta Limepopilta saat raaka-aineet kosmetiikan valmistukseen.

Kategoriat: Villiyrtit