Siankärsämö-öljyn valmistus

Kuivattuja yrttejä voi hyödyntää oman yrttiöljyn valmistukseen. Se sopii esimerkiksi saippuan valmistukseen, kasvoöljyseoksiin ja emulsiovoiteeseen.


Siankärsämö-öljyn valmistus

Tämän postauksen ohjeilla opit uuttamaan kuivattua yrttiä oikeaoppisesti kasviöljyyn. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa yrttien uuttaminen öljyyn on tärkeä perustaito, sillä se on yksi tapa saada yrtin vaikuttavat aineet ulkoisesti hyödynnettävään muotoon esimerkiksi iholle tai hiuksiin. 

Kasvukausi on nyt Suomessa parhaimmillaan, ja yrttivaihtoehtoja on paljon! Voit käyttää tässä ohjeessa siankärsämön tilalla myös muuta yrttiä, esimerkiksi ruusua, puna-apilaa, mesiangervoa, kehäkukkaa tai rosmariinia. Käytä kuitenkin aina vain sellaista lajia, jonka tunnistat sataprosenttisen varmasti.Virpi kertoo tuhattaituri siankärsämön ominaisuuksista postauksessaan ”10 syytä aloittaa luonnonkosmetiikan valmistusharrastus”. Siankärsämössä on sekä rasvaista, epäpuhdasta että myös kuivaa ihoa hoitavia aktiiviaineita: ”Muun muassa atsuleeni siankärsämössä on antibakteerinen ja rauhoittaa tulehdusta, joka on monen iho-oireen taustalla.” Yrtti sisältää myös pitkän listan muita vaikuttavia aineita.

Varoitukset: Siankärsämö voi aiheuttaa siitepölyallergiaa, sekä pujo-, kamomilla- ja asterikasviallergikoille ihottumaa tai muita yliherkkyysoireita. Siitepölyallergia on myös yksi mahdollinen oire. Aloitathan siis kasvin käytön kokeilun pienistä määristä. Ethän käytä siankärsämöä ollenkaan raskaana ollessasi, sillä siankärsämö voi aiheuttaa keskenmenon.

Ohjeet

Tässä uutoksessa käytetään siankärsämön avautuneita ja avautumattomia kukkia, mutta myös lehtiä voi käyttää. Muista kerätä ainoastaan tarvitsemasi kasvinosa, ei koko kasvia.

1. Kerää kukat puhtaasta ympäristöstä esimerkiksi lähiniityltä tai vaikka omalta pihalta, mikäli se on riittävän matkan päässä autotiestä.2. Tässä vaiheessa on hyvä varmistaa, että mahdollisimman moni maan mönkiäinen pääsee pois kyydistä. Levitä kerätyt kukat ulkona sanomalehdelle ja puhdista puhaltamalla kourallinen kerrallaan ylimääräiset asukit ja mahdolliset roskat ja ruohonpätkät pois kukkasista. Vähän niin kuin marjoja perkaisi.3. Puhdistetut kukat voi laittaa joko kuivuriin, jolloin kuivuminen on merkittävästi nopeampaa, tai kuivata huoneenlämmössä hyvin tuulettuvassa tilassa poissa suorasta auringonvalosta vaikka puhtaan kankaan tai sanomalehden päällä väljästi aseteltuna. Huoneenlämmössä kuivattaessa siankärsämön tiiviiden kukkien kannattaa antaa kuivua kolmekin päivää, kunnes ne eivät tunnu yhtään nahkeilta vaan rapsahtelevat käsitellessä. Muista, että mitä korkeampi ilmankosteus, sitä hitaampaa kuivuminen on.

4. Kun kukat ovat kuivia, kaada niitä yksi osa (esim. 1 dl) kulhoon ja päälle kaksi osaa auringonkukkaöljyä (esim. 2dl). Pienempi satsi voisi olla esimerkiksi 0,5 dl yrttiä ja 1 dl öljyä. Laita kulho vesihauteeseen kattilaan, ja kuumenna öljy hieman kehonlämpöä korkeammaksi, ja anna uuttua tällä lämmöllä 3-4 tuntia. Öljy ei saa mennä liian kuumaksi, jotta kasvi ei kärähdä ja vaikuttavien aineiden teho säilyy. Aineet uuttuvat kyllä öljyyn jopa huoneenlämmössä (kylmäuutto), mutta se vie viikkoja. Pieni lisälämpö nopeuttaa prosessia merkittävästi.5. Kun öljy on valmista, siivilöi kukat pois öljystä asettamalla metallisiivilään puhdas harso- tai puuvillakangas ja kaada öljy sen läpi puhtaaseen kulhoon. Purista yrttimassasta kumihanskoilla tai huolellisesti pestyin ja kuivatuin käsin niin paljon öljyä kuin mahdollista, niin öljyä ei mene hukkaan.


6. Kaada yrttiöljy puhtaaseen lasipurkkiin, ja säilytä valolta suojattuna viileässä huoneilmassa. Paras säilytysastia on vihreä tai ruskea lasipurkki tai -pullo, joka suojaa öljyä valon haitallisilta vaikutuksilta. Muista myös aina avaamisen jälkeen sulkea kansi tiukasti, jotta öljy ei pääse hapettumaan ja pilaantumaan. Mikäli asunnossasi on hyvin kuuma, kannattaa öljy siirtää jääkaappiin.Kategoriat: : Helpot, Raaka-aineet, Reseptit, Villiyrtit