Juhannuksen virkistävä yrttihaude

Juhannus saapuu, kesäharjoittelija esittäytyy ja valmistetaan virkistävä mesiangervohaude!


Hei yrttien ystävät!

Olen luonnonvaratuottajaopiskelija Liina, ja tulin Vihreään iloon oppimaan lisää yrttien käytöstä luonnonkosmetiikassa ja hyvinvoinnin tukemisessa. On ensimmäinen viikkoni Virpin seurana, ja ensitöikseni saan esitellä teille ihanan mesiangervohauteen juhannukseksi! Ohjeen voit toteuttaa helposti vaikka mökillä ilman ihmeellisempiä raaka-ainehankintoja.


Hehkeänä kokolle

Juhannuksena on lupa rentoutua ja nauttia kesästä, ja juhlapäivänä on myös mukavaa olla parhaimmillaan! Juhannushoidoksi sopii hienosti virkistävä mesiangervohaude, joka sopii vaikka saunassa toteutettavaksi yksin tai yhdessä ystävän kanssa. Saunan lämpö tehostaa kasvin tehoaineiden imeytymistä.

Harteille, jaloille tai vaikka käsille käärittynä mesiangervohaude virkistää, lievittää kipuja ja hoitaa myös hyönteisenpistoja ja nirhaumia. Kipua lievittävä vaikutus johtuu kasvin sisältämästä spireahaposta, joka on samantapaista ainetta kuin Aspiriinista tuttu salisyylihappo.

Varoitukset: Mesiangervon lääkevaikutuksista johtuen ole erityisen tarkka ja käytä vain pieniä määriä, jos nautit mesiangervoa sisäisesti esimerkiksi teenä. Mesiangervo ei sovi munuaisvaivaisille, raskaana oleville, imettäville tai salisylaatti- tai aspiriiniallergikoille. Astmaatikoiden tulee olla erityisen huolellisia, sillä mesiangervo supistaa keuhkoputkia.


Mesiangervohauteen valmistus

1. Kerää kasvit. Mesiangervoa löytyy etenkin ojien ja muiden vesistöjen ympäristöstä. Kerätessäsi muista, että autotien, pellon ja teollisen alueen lähellä kasveissa on korkeampi pitoisuus haitallisia aineita. Varmista siis riittävä etäisyys tällaisiin kohteisiin, ja poimi vain terveen näköisiä ja niin puhtaita kasveja, ettei niitä tarvitse pestä. Hauteeseen voi käyttää kokonaisia kasveja kukintoineen. Kerätessä kannattaa käyttää saksia, kasvia ei poimita juurineen.



2. Keitä kattilassa reilusti vettä, esimerkiksi noin litran verran. Kaada vesi tämän jälkeen isoon astiaan jäähtymään hetkeksi.



3. Tarkista lämpömittarilla, että vesi on 70 asteista, jolloin voit lisätä yrtit. Jos sinulta ei löydy lämpömittaria, voit lisätä yrtit noin 5 minuutin kuluttua uuteen astiaan siirtämisestä.



4. Upota kasvit kunnolla veteen, laita sitten kansi päälle ja jätä hautumaan vähintään puoleksi tunniksi, mielellään hieman pidemmäksi aikaa, jotta tehoaineet uuttuvat veteen.



5. Siivilöi haudevesi toiseen astiaan.



6. Taittele puhdas pyyhe sopivan kokoiseksi, upota veteen ja anna kastua kokonaan.



7. Purista liiat vedet pois, asettele haude harteillesi ja anna vaikuttaa rauhassa 20–30 minuuttia.



8. Muista huolehtia riittävästä nesteytyksestä hoidon jälkeen!


Tiesitkö? Ennen vanhaan mesiangervon kukkia ripoteltiin lattioille ennen pitoja, jotta jaloissa murskaantuvien kukkien vahva vaniljamainen aromi peittäisi alleen juhlijoiden hienhajun ja muut epämiellyttävät tuoksut?

Aurinkoista juhannuksen odotusta!


Kategoriat: : Helpot, Reseptit, Villiyrtit