Mehiläisvaha kosmetiikan valmistuksessa

Postitettu Mar 09, 2022 |

Millainen raaka-aine mehiläisvaha on luonnonkosmetiikan valmistuksessa?


Mehiläisvaha on monipuolinen luonnonkosmetiikan raaka-aine, jota on saatavilla myös kotimaisena tuotantona. Tutustutaan siihen tarkemmin! 


Mehiläiset tarvitsevat vahaa pesiensä kennostojen rakentamiseen ja valmiin hunajan peittämiseen. Vahan tuottaminen on tietyn ikäisten mehiläistyöläisten tehtävä. Ne erittävät vahaa vaharauhasistaan. 

Mehiläiset kennolla
Mehiläisiä kennostolla, johon hunaja kerätään.


Mehiläisvaha on seos, joka sisältää yli 300 erilaista ainetta, pääasiassa hiilivetyjä, vapaita rasvahappoja, rasvahappojen estereitä, rasva-alkoholeja, diestereitä, mineraaleja ja vitamiineja sekä vahaan sekoittuneita aineita, kuten propoliksen jäämiä, siitepölyä ja pieniä kukkaosien palasia. 


Vahassa voi olla myös kemikaalijäämiä mehiläishoidossa käytetyistä rasvaliukoisista varroantorjunta-aineista tai pesien ympäristössä käytetyistä kasvinsuojeluaineista. 


"Mehiläisvaha on noin 300 erilaisen aineen seos."


Mehiläisvahan kokonaiskoostumus voi vaihdella eri mehiläisrotujen ja jopa pesien välillä, koska vahan koostumus muotoutuu mehiläisten genetiikan ja mehiläisten ravintokasvien pohjalta.



Ominaisuudet ja laatuun vaikuttavat tekijät


Mehiläisvaha ei liukene veteen. Se ei myöskään liukene useimpiin happoihin, mutta kylläkin orgaanisiin liuottimiin kuten etanoliin ja öljyihin. 


Mehiläisvahan sulamispiste ei ole vakio. Se vaihtelee vahan alkuperän mukaan, mutta on yleensä 62-65 °C. 


Mehiläisvahan laatuun vaikuttaa uuttomenetelmä – periaatteessa tähän käytetään kahta menetelmää – sulatusta (kiehuvalla vedellä, höyryllä tai aurinkovoimalla) tai kemiallista uuttamista liuottimilla. 


Suomessa ei käytetä mehiläisvahan kemiallista uuttamista. Mehiläistiloilta ostettu vaha on puhdistettu sulattamalla. 


"Ostaessasi mehiläisvahaa mehiläishoitajalta kannattaa pyytää kuorimavahaa."


Jos ostat vahaa suoraan mehiläishoitajalta, kannattaa pyytää kuorimavahaa, koska siinä on huomattavasti vähemmän jäämiä kuin kakuista sulatetussa vahassa. 



Mehiläisvahan väri


Mehiläisten erittämät vahahiutaleet ovat lähes valkoisia. Hunajan, propoliksen ja siitepölyn sekoittuminen vahaan antaa sille kellertävästä ruskeaan vaihtelevan värin.

mehiläisvahat
Mehiläisvahaa on saatavilla eri värisenä.


Mehiläisvahaa on myynnissä keltaisena (cera flava) ja valkoisena (cera alba). Valkoinen mehiläisvaha on valmistettu keltaisesta vahasta auringon tai keinotekoisen ultaviolettisäteilyn hapettavan vaikutuksen avulla tai käyttämällä vetyperoksidia.


"Keltaista ja valkoista mehiläisvahaa voi käyttää samalla tavoin kosmetiikan valmistuksessa."


Sekä valkoista että keltaista vahaa voit käyttää kosmetiikan valmistuksessa samalla tavalla. Huomaa kuitenkin, että jos käytät kosmetiikkatuotteessasi jotain väriainetta, valkoisen vahan kanssa väri toistuu kirkkaampana kuin keltaisen vahan kanssa. 



 Käyttömahdollisuudet luonnonkosmetiikassa


Mehiläisvahan rooli kosmetiikassa on ennen kaikkea okklusiivinen. Vaha muodostaa siis suojaavan kalvon ihon pinnalle. Tällä on kahdensuuntaista merkitystä ihonhoidon kannalta. Ihossa oleva vesi ei pääse haihtumaan iholta, jolloin iho pysyy kosteutettuna ja pehmeänä. Toisaalta vahakalvo suojaa ulkoisilta ihoa ärsyttäviltä tekijöiltä, esimerkiksi tuulelta, pakkaselta ja ilmansaasteilta. 


"Mehiläisvaha muodostaa iholle suojakerroksen, josta on monenlaista hyötyä."


Mehiläisvahan käytössä ei kuitenkaan kannata kalvonmuodostajana liioitella, koska liian paksu vahakerros tuntuu etenkin kasvoilla helposti maskimaiselta. 


Mehiläisvaha stabiloi eli vakauttaa vesi öljyssä -voiteita,
jolloin vesi ja öljyosa eivät ala helposti erkaantua toisistaan. 


Mehiläisvaha paksuntaa öljyfaasia ja sillä on myös emulgoivaa ominaisuutta. Sitä käytetään toisinaan emulgaattorina, mutta tässä tehtävässä se toimii huonosti, koska jäähdytysvaiheessa se ottaa hyvin helposti vesipisaroita sisäänsä, jolloin emulsiosta ei tule vakaa.


Pakkas-, tuuli- ja ulkoiluvoiteisiin sekä suojaaviin käsivoiteisiin tarvitaan ainetta, joka muodostaa suojaa ihon pinnalle. Mehiläisvaha sopii tähän hyvin. Myös kuivan ihon voiteissa koko vartalolle tai vaikkapa käsi-ja jalkatuotteissa mehiläisvaha toimii okklusiivina. Tällöin mehiläisvahan määrä on noin 0,5%-2% tuotteen ainesosien kokonaismäärästä.

tee itse huulivoiteet
Huulirasvapuikkoihin saa kovuutta mehiläisvahalla.


Huulivoiteisiin, deostickeihin ja erilaisiin palamuotoisiin tuotteisiin - kuten puhdistuskakkuihin - vahaa voi käyttää tuomaan kovuutta rakenteeseen. Huulivoiteissa vahan määrä on noin 20%-30% riippuen muista ainesosista ja siitä, valmistatko voiteen putkiloon vai purkkiin. 


Palamuotoisissa tuotteissa määrä on vähäisempi, koska niissä käytetään usein myös erilaisia kasvivoita tuomaan rakennetta. 

Salva neeöljystä
Neem-öljystä ja mehiläisvahasta tehty salva on vihreä. Se sopii tulehtuneen, ärtyneen, kuivan sekä epäpuhtaan ihon hoitotuotteisiin.


Mehiläisvahaa voi hyödyntää ryhdistämään monikäyttöisiä balmeja ja salvoja. Näissä vahan osuus on yleensä 5%-15%. 


Mehiläisvahalla on tulehdusta hillitsevä ominaisuus siinä olevien alifaattisten alkoholien ansiosta, mikä on todettu laboratoriokokeissa (in vivo). Siksi mehiläisvaha on suosittu ainesosa monenlaisissa hoitotuotteissa, kuten pieniä haavaumia ja palovammoja hoitavissa salvoissa. Lisäksi mehiläisvahan polyfenolit toimivat antioksidantteina.


Mehiläisvaha sopii myös lasten hoitotuotteisiin. 


Kannattaa huomata, että jos haluat valmistaa vegaanisia tuotteita, et voi käyttää mehiläisvahaa. Vaihtoehtona on käyttää kasvivahoja, joita ei tosin saa kotimaisena.



Huomioitavaa mehiläisvahan käytössä

Mehiläisvaha voi aiheuttaa ihoärsytystä ja mahdolliset siitepölyjäämät voivat aiheuttaa allergiaoireita. Mehiläisvaha-allergia on hyvin harvinainen.

Botulismiriskiä ei ole kun vahaa käytetään ulkoisesti. Riski on vain silloin jos vahaa nauttii sisäisesti, ja silloinkin riski on varsin epätodennäköinen.


Propolis eli mehiläiskittivaha



Propolis eli mehiläiskittivaha on mehiläisten tuottama ja mehiläispesistä saatava vaha, joka sisältää hartsia ja pihka-aineita (45-55 %), vahoja ja rasvahappoja (25-25 %), eteerisiä öljyjä (10 %) sekä siitepölyä (5 %). 


Propolis liukenee vain etanoliin ja öljyyn, veteen ei ollenkaan. 

propolis kosmetiikassa
Propolis eli mehiläiskittivaha on ihoa hoitava ainesosa.


Propolista suositaan kosmetiikan valmistuksessa, koska se on antibakteerista ja se sitoo iholle kosteutta, silottaa ihoa ja hillitsee talin muodostusta. 

Propolista voi lisätä esimerkiksi emulsiovoiteisiin, salvoihin ja huulirasvoihin. 

-----


Mitä ajatuksia blogipostaus herätti sinussa? Entä haluaisitko lukea hunajasta kosmetiikan valmistuksessa? 

Tule kommentoimaan Vihreän ilon Facebookiin tai Instagramiin!

Lähteet: 

Allergia.fi: Mehiläisvaha

Damjan Janeš & Nina Kočevar Glavač (toim.): Modern cosmetics – ingredients of natural origin, a scientific view. Volume 1. 2018.

Formula Botanica –verkko-opintomateriaalit 3.2.2022

Suomalaisen mehiläisvahan laadusta Hunaja.net 

Propoliksesta Hunaja.net 


Kuvat: Canva


Kiitos tekstin kommentoinnista Anneli Salonen, Suomen Mehiläishoitajain liitto ry!

Kategoriat: Raaka-aineet, Vahat