Kosmetiikan valmistus myyjäisiin

Postitettu Nov 22, 2022 |

Onko suunnitelmissasi myydä itse tehtyä kosmetiikkaa joulumyyjäisissä? Katso vinkit valmistukseen!


                             -----
Moni kosmetiikan valmistusta harrastava miettii joulun alla mahdollisuutta myydä omia tuotteita joulumyyjäisissä.

Kosmetiikkaa onkin sallittua myydä satunnaisesti pieniä määriä ilman sen kummempia kommervenkkejä esimerkiksi koululuokan tai urheiluseuran myyjäisissä tai joulumyyjäisissä.

Kuitenkin muutamia asioita on hyvä huomioida myös pienimuotoista myyntiä harrastaessa.



Milloin kosmetiikka­lainsäädäntöä on noudatettava?

Kosmetiikkalainsäädännön noudattaminen on pakollista kun

  • myyminen muuttuu säännölliseksi
  • myytävän kosmetiikan määrät alkavat kasvaa
  • kun myyt tuotteita oman firmasi nimellä


Muista ainesosatiedot pakkaukseen

Kosmetiikkatuotteen pakkaukseen kannattaa kirjoittaa ainesosatiedot.

Jos tiedot eivät millään mahdu pakkaukseen tai sellaista ei tuotteessa ole, liitä mukaan lappu, jossa aineosat on mainittu.

Ainesosat merkitään siten, että tuotteessa eniten oleva raaka-aine kirjoitetaan listaan ensimmäiseksi, toiseksi eniten olevaa seuraavaksi jne.

Kosmetiikkalainsäädännön mukaan ainesosat merkitään pakkaukseen inci-nimillä (inci=international nomenclature of cosmetic ingredients).

Suomenkielisestä Incihausta voit käydä katsomassa incinimien oikeinkirjoitusta ja myös sitä, liittyykö raaka-aineiden käyttöön lainsäädännöllisiä rajoituksia.

Incihakuun tiedot tulevat EU:n kosmetiikkadirektiivin ja komission asetusten mukaisesta CosIng-tietokannasta eli CosmeticIngredient-tietokannasta.

Jos olet epävarma oikeasta kirjoitustavasta, satunnaisessa myynnissä on kuitenkin parempi, että kirjoitat ainesosien nimet suomeksi ja oikein kuin väärin incinimillä.

Kaikkien ainesosatietojen ilmoittaminen on tärkeää siksi, että jos asiakas on allerginen jollekin raaka-aineelle, hän voi ainesosalistaa katsomalla välttää ostamasta itselleen sopimatonta kosmetiikkaa.


Muista merkitä ainesosalistaan myös mahdolliset raaka-aineissa jo olevat lisä- ja säilöntäaineet. Esimerkiksi jos käyttämässäsi öljyuutteessa on E-vitamiinia, myös E-vitamiini täytyy merkitä sinun valmistamasi tuotteen ainesosalistaan.


Myös yhteystiedot näkyviin pakkaukseen
Kirjoita myös yhteystietosi pakkaukseen tai oheiseen lappuun. Näin tuotteen ostaja voi kysyä sinulta tarkempaa tietoa tuotteen käytöstä, raaka-aineista tai muusta.

Esim. näin:

Ainesosat: Sheavoi, manteliöljy, E-vitamiini.

Valmistaja: Virpi Hirvensalo, Uudenpellonkatu 37, 20540 Turku. Puh. 040 53 73 143.

Käyttäjän kannalta on myös mukavaa, että pakkauksen tiedot eivät tahriinnu käytössä.

Vesi tai öljy saattavat sotkea kynällä kirjoitettuja tietoja pakkauksesta, jos asiakas ottaa pakkauksesta kiinni märin käsin tai tuote on mukana suihkussa. Epämääräinen tuote jää helposti käyttämättä.

Valmiiden vettä ja öljyä kestävien etikettien valmistaminen esim. Canvan ilmaisuversiolla ja painattaminen painotalossa ei ole kauhean kallista, ja tekee heti myytävistä tuotteistasi asiallisemman näköisiä.

Varmista tuotteiden säilyminen

Mitä enemmän kosmetiikkatuotteessa on vettä, sitä herkempi se on pilaantumaan. Siitä syystä vedettömät tuotteet tai hyvin vähän vettä sisältävät tuotteet ovat turvallisimpia valmistaa myytäväksi. 

Katso käyttämäsi säilöntäaineen käyttöohjeistus tarkkaan ja noudata sitä. 

Esimerkiksi voidepalat, puhdistuspalat, huulivoiteet, salvat ja balmit ovat vedettömiä, ja niitä voi kehittää hyvin monenlaisiin tarkoituksiin muokkaamalla  perusreseptiä ja tuotteistamalla niitä. 



Hygieenisyys valmistuksen joka vaiheessa on tärkeää! Valmista tuotteet puhtaalla alustalla ja varmista että purkit, työkalut ja astiat ovat varmasti puhtaita. 

70% puhdas alkoholi tappaa mikrobit eikä siitä jää kemikaalijäämiä työkalujen kautta kosmetiikkaan. 

Kertakäyttöhanskojen käyttö parantaa hygieenisyyttä. Valmistaessa kannattaa käyttää vaatteita, joista ei irtoa kangaskuitua, karvoja tai joista ei roiku nauhanpäitä valmistusastioissa.

Säilytä sekä raaka-aineet että valmistamasi tuotteet puhtaassa paikassa ja sellaisessa lämpötilassa, jota ne edellyttävät. 


Verojen maksu myydystä kosmetiikasta

Yksityishenkilönä myymistä tuotteista kuuluu maksaa veroa, jos saat voittoa myymästäsi kosmetiikasta. 

Pidä kirjaa menoista ja tuloista päivämäärineen. Voit pitää kirjaa vaikka vihkon ja kynän avulla, pääasia että kirjaussysteemi on sinun kannaltasi toimiva.

Tulot menoilla vähennettynä eli voitto merkitään veroilmoitukseen kohtaan 1.4. Siitä verottaja sitten laskee paljonko sinun kuuluu maksaa veroa.

------

Oletko kiinnostunut opiskelemaan kosmetiikan lainsäädännön perusteita tai luonnonkosmetiikan valmistusta myyntiin?

Katsasta maaliskuussa 2023 seuraavan kerran alkava Lisätuloja luonnonkosmetiikasta 

sekä 20. tammikuuta alkava Kosmetiikkalainsäädäntöä aloittavalle yrittäjälle.



Lähteet:

Tukes: Usein kysyttyä kosmetiikasta

Lue lisää kosmetiikkalainsäädännöstä Tukesin sivuilta


Kategoriat: Kosmetiikkalainsäädäntö