Ihanaa palasaippuaa!

Postitettu Aug 20, 2022 |

Itse tehty palasaippua on kaunis, persoonallinen ja ympäristöystävällinen kodin käyttötuote, joka on kiva antaa myös lahjaksi.



Itse tehty saippua on kaunis ja persoonallinen

Saippua on itse tehtävistä kosmetiikkatuotteista ehkäpä kaikista suosituin.

Se ei ole ihme, koska saippuasta saa tehtyä kauniita ja persoonallisia luomuksia sekä omaan käyttöön että lahjoiksi.


Itse tehtynä

  • saippuan muodon, värin ja tuoksun voi valita juuri sellaiseksi kuin haluaa.
  • saippuaan voi lisätä koristeeksi ja tehoaineeksi esimerkiksi savea, suolaa tai yrttejä.
  • saippuan koostumusta, hoitavuutta ja puhdistavuutta voi säädellä valitsemalla paloihin käytettäviä erilaisia öljyjä ja nesteitä.


Palasaippuan uusi tuleminen

Palasaippua on pitkään ollut poissa muodista. Vielä 1970-luvulla joka kodista löytyi saippuaa palamuodossa. 

Nestesaippuat alkoivat korvata palasaippuat hygieenisen annostelutapansa ansiosta ensin julkisissa tiloissa ja myöhemmin myös kodeissa.

Nestesaippuan ongelmana on se, että vesipitoisena tuotteena se vaatii muovipakkauksen. Muoviongelman räjähdettyä käsiin on alettu herätä kevyempiin pakkausmateriaaleihin. 

Lisäksi kaupoista ostettavissa nestesaippuoissa pesevät ainesosat eli tensidit ovat useimmiten liiankin tehokkaita. Ne vievät iholta sen omaa rasvaa, jolloin iho kuivuu.


Palasaippuan etuna on, että se ei tarvitse pakkausta lainkaan. Kevyt paperi- tai pahvikääre riittää suojaamaan saippuapalaa. Kotikäyttöön valmistettaessa ei käärettä välttämättä tarvita lainkaan.



Palasaippuan ympäristöystävällisyys

Palasaippuaa voidaan valmistaa sekä tensideistä että lipeästä, samoin nestemäistä saippuaa.

Tensideitä on sekä synteettisessä kosmetiikassa käytettäviä että ekosertifikaattien kriteerit täyttäviä, iholle hellävaraisia ja biohajoavia tensidejä. 

Mikään tensidi ei ole kuitenkaan puhtaasti luonnon raaka-aine, vaan kaikki tensidit valmistetaan ns. tehdastuotantona.

(Tehdastuotantotermi on ongelmallinen, koska luonnon raaka-aineiden, kuten eteeristen öljyjen tai kasviöljyjen valmistus on suuressa mittakaavassa aina tehdastuotantoa. Kyse on luonnon raaka-aineiden prosessoinnin asteesta. Mutta siitä toisella kertaa enemmän.)

Tensidipohjainen saippua ei ole kemiallisessa mielessä saippuaa lainkaan, mutta se voi siitä huolimatta olla hyvä vaihtoehto ihon puhdistukseen.

Lipeästä valmistettu palasaippua on ympäristölle ystävällinen tuote etenkin silloin kun öljyihin valitaan myös lähellä tuotettuja kasviöljyjä.

Lipeän valmistus natriumkloridista eli ruokasuolasta sähkön avulla on ekologista verrattuna monien synteettisten tensidien valmistukseen. Kypsässä saippuassa ei ole lipeää jäljellä, jolloin sitä ei voi kulkeutua luontoon jäteveden mukana.


Tukkiiko saippuan rasva putket?

Viemärin kautta putkistoon kulkeutuu monenlaista likaa: sekä iholta irtoavaa talia että kosmetiikkatuotteissa ja ruoassa olevan rasvaa, hiuksia, kuollutta ihosolukkoa sekä pölyä, pieniä roskia ja muuta likaa.

Kun puhdistat viemärit säännöllisesti, palasaippuan käyttö ei aiheuta ongelmia.

Rasvaa ei kannata kuitenkaan turhaan tuupata viemäristä alas, olipa kyse sitten kinkkurasvoista tai kosmetiikan valmistuksessa välineisiin jäänestä ylijäämärasvasta. Pyyhi kattila, kauha ja muut rasvaiset välineet huolellisesti talouspaperilla, ja heitä se roskiin.


Lipeän vaarallinen maine

Lipeällä, kemialliselta nimeltään natriumhydroksidilla (NaOH), on pelottava maine. Sen käyttö koetaan usein hankalaksi ja jopa pelottavaksi. 

Lipeä on hyvin emäksistä ja syövyttävää. Sen säilytyksessä ja käytössä kannattaa olla huolellinen! 

Lipeään liittyy hurjia tarinoita, jotka ovat pääosin perua ajoilta, jolloin pyykki pestiin kotona lipeällä ja lipeäliuos valmistettiin joka pesukertaa varten erikseen.

Lipeää roiskui iholle ja pikkulapset saattoivat äidin silmän välttäessä kaataa lipeärakeita suuhunsa tai juoda lipeäliuosta. 


Kun tiedät lipeän säilytyksen ja käsittelyn perusohjeet ja käytät asianmukaisia suojavarusteita (kuten Ampulla kuvassa yllä), ei lipeän käytössä ole ongelmaa.

Saippua täytyy myös muistaa kypsyttää, jotta lipeä ehtii yhtyä rasvojen kanssa ja muuttua kokonaan saippuaksi. Ilman ohjeistusta työhön ei siis kannata ryhtyä!


Vinkit saippuan säilytykseen

Saippuat ovat kotikäytössä hyvä ja hygieeninen vaihtoehto käsien, vartalon ja hiusten pesuun, kunhan säilyttää palat käytön välissä oikein.

  1. Huuhtele saippua käytön jälkeen niin, että sen pinnalle ei jää vaahtoa. Näin saippua kuivuu nopeammin.
  2. Säilytä saippuaa ilmavasti. Alustassa on oltava reikiä, josta vesi pääsee valumaan pois. Jos saippua jää “lillumaan” siitä valuneeseen veteen, se jää pehmeäksi ja hajoaa helpommin ja kuluu nopeammin. Lisäksi mikrobit tykkäävät lisääntyä lämpöisissä ja kosteissa olosuhteissa.
  3. Palasaippuan jämät voi laittaa pitsipussiin tai muusta ilmavasta materiaalista valmistettuun saippuapussiin, jolla voi pestä kädet.


Vihreän ilon ja Nature by Ampun saippuanvalmistuksen verkkokurssilla saat selkeät ohjeet saippuan valmistukseen lipeän avulla. 

Tutustu saippuan valmistuksen verkkokurssiin täältä!


Kategoriat: Saippua