Uusi luonnonkosmetiikan valmistusopas Villiyrttikosmetiikka ilmestyi tänä keväänä. Millainen on syntytarina kirjan taustalla?
Vuonna 2020 Readmelta otettiin yhteyttä ja kysyttiin kiinnostusta villiyrttikosmetiikka-aiheisen kirjan kirjoittamisesta. Olin silloin vielä päätoimisesti töissä muualla koordinaattorin hommissa muun muassa kehittämässä paikkatiedon kouluopetusta. Sivutyönä järjestin jo silloin yritykseni kautta luonnonkosmetiikkatyöpajoja.
Vuoden 2022 alussa siirryin tekemään päätoimisesti koulutuksia luonnonkosmetiikan valmistuksesta omassa yrityksessä, ja vasta siinä vaiheessa sain kirjan viimeisteltyä.
Kirjoittamiskokemusta minulla oli väitöskirjan työstämisestä puolentoista vuosikymmenen takaa. Blogipostausten kirjoittaminen Yrtteilyjä -blogissa ja myöhemmin Vihreän ilon blogissa, kuten myös erilaisten kurssimateriaalien tuottaminen olivat harjoittaneet tekstin tuottamiseen.
Ihan pystymetsästä en siis puuhaan ryhtynyt, mutta parinsadan sivun tuottaminen yhtenä kokonaisuutena oli isompi homma kuin mitä osasin ajatella.
Aihe rajautui luontevasti luonnonkosmetiikan valmistuksen perusoppaaksi siitä syystä, että Kaisa Vermasheinän ansiokasta valmistusopasta "Lempeää kauneutta luonnosta" ei ole saanut vuosiin kirjakaupoista, ja tämän tyyppiselle teokselle oli aukko suomalaisella kirjakentällä.
Halusin tehdä kirjan perustietopaketiksi luonnonkosmetiikan perusraaka-aineista ja valmistusmenetelmistä ja sisällyttää mukaan myös monipuolisesti reseptejä kotona harrastamista varten.
Mistä hain taustatietoa kirjaan?
Suomalaisten villiyrttien hyödyntäminen ihonhoidossa on saanut luonnollisesti oman osionsa kirjaan. Ajatukseni oli valita kasveja, joissa on iholle hyödyllisiä vaikuttavia aineita, ja jotka kasvavat koko Suomen alueella. Kasvit tuli olla helposti tunnistettavissa, jotta niitä ei tule sekoittaneeksi myrkyllisiin kasveihin.
Mukaan valikoitui muutama viljelty kasvi, kuten kehäkukka, kamomilla, piparminttu ja sitruunamelissa. Osaa kasveista löytyy sekä viljeltynä että villinä, näistä esimerkkinä vadelma ja ruusu. Loput kasveista ovat villiyrttejä, kuten esimerkiksi keto-orvokki, poimulehti, nokkonen ja piharatamo.
Villiyrttiosion kirjoittamiseen käytin useita aihetta käsitteleviä suomalaisia teoksia, tutkimusartikkeleita, kosmetiikka-alan sivustoja, jotka käsittelevät kasvien vaikuttavien aineiden hyödyntämisestä kosmetiikassa sekä EU:n CosIng (Cosmetics Ingredients)-tietokantaa.
Kasviöljyjä käsitellään kirjassa myös laajasti. Tässä lähteenä käytin paljon Modern Cosmetics –kirjaa, joka toimi lähteenä myös muita raaka-aineita käsittelevissä osioissa. Myös Susan M. Parkerin kirja "Power of the seed" oli tässä lähdeaineistona.
Eteerisiä öljyjä koskevan osion päälähteinä ovat olleet Tisserand Instituten ja Formula Botanican koulutusmateriaalit sekä Terttu Saksalan ja Päivi Blöchlin Aromaterapia -koulutusten materiaalit. Lisäksi käytin apuna IFRAn eli The International Fragrance Associationin verkkosivuilta löytyviä IFRA standardeja. Ne määrittävät tuoksuainesosien turvallista käyttöä kosmetiikan valmistuksessa.
Reseptejä erilaisiin tarpeisiin
Suunnittelin reseptit kirjaan siten, että kirjasta löytyy sekä helppoja että hiukan haastavampia ohjeita erilaisille ihotyypeille ja eri tarpeisiin.
Rasvaiselle iholle ja akneen sopii esimerkiksi siankärsämövoide. Kuivalle iholle voi valmistaa esimerkiksi nopean ruusuvoiteen hoitavaksi naamioksi tai kehäkukkavoiteet yöksi ja päiväksi.
Kirjassa on valmistusohjeita kasvoille kasvoöljyinä, -suihkeina, naamioina ja voiteina sekä puhdistustuotteina. Reseptejä on jaoteltu eri ihotyyppien mukaan. Vartalolle, käsille ja jaloille on muun muassa voiteita, kuorintatuotteita, salvaa ja suihkugeeliä.
Millainen kirjoitusprosessi oli?
Kirjan kirjoitusprosessi oli mukava ja raskas. Työn aloittaminen ei ollut kertaakaan hankalaa, mutta pitkät päivät tietokoneella iltamyöhään tuntuivat kyllä selässä ja takamuksessa.
Kirjan kuvia alettiin kuvaamaan heti alkuvaiheessa, se oli talviaikaa. Heidi Metsälä lupautui ottamaan kuvia raaka-aineista ja valmistuksesta. Heidin kuvista tulikin upeat!
Reseptit muotoutuivat ja muuttuivat matkan varrella paljon, ja siksi alkuperäiset kuvat eivät riittäneet koko kirjan kuvitukseksi. Loppuvaiheessa kuvia täytyi täydentää osin kiireessäkin, ja siksi siellä on myös omia otoksia ja Shutterstockin kuvapankkikuvia.
Kirjan kuvatyylien sekavuus jäi hieman harmittamaan minua, mutta täytyy ottaa asia oppimisen kannalta.
Ennen kuin aloin kirjoittamaan yhtään riviä, mielessäni oli jo sisältörakenne valmiina. Ajattelin, että tämä helpottaa kirjoittamista.
No, rakenteen kanssa ei tarvinnutkaan taistella, mutta yksityiskohtien ja kieliasun tarkistus oli kärsimättömällä luonteellani tuskaisaa. Kirjan valmistuminen venyi vuodella, koska myös oma osaaminen kehittyi kirjoittamisen kuluessa ja sen myötä teksti muotoutui uudenlaiseksi.
Sain apua kirjan tekstin kanssa monelta henkilöltä. Kiitokset ensimmäiselle Lisätuloja luonnonkosmetiikasta -koulutuksen mahtavalle ryhmälle: Aana Vainiolle, Krista Savolalle, Maiju Tynille, Minna Aarniolle ja Miia Viitaselle, jotka otitte aikaa lukemiselle ja kommentoimiselle. Myös tätini Jaana Kekäläiseltä ja Limepopin Anne Bauerilta sain arvokasta palautetta. Kiitos!
Oppia ja inspiraatiota
Kirja ei tietenkään synny tyhjiössä, vaan taustalla on ihmisiä ja ideoita, jotka ovat vaikuttaneet omaan ajatteluun ja oppimiseen monin eri tavoin.
Lapsuuden kodissa ja suvussa oli kiinnostusta kasvien hoitavasta vaikutuksesta. Ensimmäinen kirja, jonka itse hankin 1990-luvulla, oli Ullan luonnonyrtit. Se innosti kokeilemaan villiyrttejä ruokaan ja kosmetiikkaan.
Kansanvalistuskeskus Herbassa Loimaalla hankin villiyrttineuvojan tutkinnon. Rakkaus kasveihin ja niiden hoitavaan vaikutukseen vahvistui Lippe Äystön fytoterapian perusteiden koulutuksessa Kauhajoella.
Luonnonkosmetiikan valmistukseen ovat ohjanneet (ja ohjaavat edelleen) opinnot Formula Botanicassa. Kaisa Vermasheinän kirja on läpikokeiltu ja melkein puhkiluettu vuosien varrella.
Paljon oppia ja ajatuksia on vaihdettu vuosien varrella monien ihanien yrtti- ja kosmetiikka-alan kollegoiden, ystävien ja tuttavien kanssa.
Kirjan jälleenmyyjät
Jos sinua kiinnostaa hankkia kirja itsellesi, löydät sen useasta verkkokirjakaupasta, esimerkiksi Adlibriksestä ja Suomalaisesta kirjakaupasta. Vihreän ilon verkkokaupasta ostettaessa mukaan saat Vihreän ilon yhteistyökumppani Limepopin alekoodin.
Muita kirjan jälleenmyyjiä ovat Nature by Amppu Sipoossa, Cafe Fiilis Turussa, Minnan Laventeli Liedossa ja Kultainen kehäkukka Vaasassa.
Kuvat
Ruusuhauduke, kasviöljyt ja ruususuihke: Heidi Metsälä. Muut: Virpi Hirvensalo.
Kategoriat: : Kirjat, Raaka-aineet, Reseptit