Lempivilliyrtti

Postitettu Feb 17, 2022 |

Mitkä ovat villiyrttiammattilaisten suosikkikasvit?


Suomen luonnossa kasvaa upeita kasveja, joita voi hyödyntää monin tavoin sekä ruokana, hyvinvoinnin tukena että kosmetiikkana. 

Neljä villiyrttialan ammattilaista kertovat omat suosikkinsa luonnonyrteistä.


Keruutuoteneuvoja Pekka Rajaniemi, tmi Yrttiukko:

"Lempivilliyrttini on pihasaunio (Matricaria matricarioides). Opin sen lapsuudessani mummoltani. Teimme siitä iltateetä. Käytän sitä edelleen mm. uniteen aineksena.

Pihasaunio on monipuolinen niin ruoanlaitossa, leivonnassa, jälkiruoissa, kuin rohtonakin. Se on yleinen ja kiitollinen viljeltäväkin.

Pihasaunio sopii teeksi, leivontaan, ruoanlaitossa kanalle ja kalalle - esim. marinadeihin, suolaukseen, kastikkeissa grillaukseen ja loimutukseen. Mansikoiden ja vadelmien kanssa sillä on pyhä liitto!



Kun avaa purkin kuivattua pihasauniota, mieleen tulvahtaa koko kesä!"


Viljelijä, agrologi ja green care -asiantuntija Krista Savola, Savolan Maatila

"Kamomilla (Matricaria chamomilla) on ollut minulle aina tuttu yrtti iltateessä, mutta paremmin tutustuin kamomillasaunioon viisi vuotta sitten, kun aloimme viljellä sitä luomupellollamme.

Kamomillan kauniit kukat kerätään päivällä, kun sen laitakukat ovat vaakasuorassa sivulle. Yöksi kamomilla painaa laitakukat hauskasti alas suppuun.



Parasta kamomillan viljelyssä on sen tuoksu, joka on aivan ihana kukkia kerättäessä ja kuivatessa. 
Kamomilla on varsin monipuolinen yrtti ja sitä voidaan käyttää rohtona moniin vaivoihin.

Luonnonkosmetiikassa kamomillaa käytetään mm. voiteissa ja hauteissa. Oma lempparitapani on käyttää kamomillahaudetta väsyneiden silmien virkistämiseen."


Keruutuotetarkastaja sekä luonto- ja ympäristöalan asiantuntija ja kouluttaja
Aana Vainio, Lillukkametsä tmi:

"Suosikkini luonnonyrteistä on kautta aikain ollut siankärsämö, Achillea millefolium. Siankärsämöä löytää Suomesta lähes kaikkialta ja voimakkaan tuoksuisena ryytinä sitä ei  tarvitse käytössä suuria määriä. 

Siankärsämö antaa mukavasti makua ruokiin jo nuorina vihreinä versoina heti keväällä. Myöhemmin kukkanuput ja lehdet maustavat juomia. 




Erityisen käyttökelpoinen siankärsämö on kuivattuna kylpy-yrttinä keskitalvella, kun iho kaipaa heleytystä.  Jalkakylvyissä ja -salvoissa siankärsämö on ylivertainen turvonneiden ja väsyneiden jalkojen pelastaja. Kaiken kaikkiaan siankärsämö on taiten käytettynä hyvin monikäyttöinen yrtti."


Kouluttaja, keruutuoteneuvoja Virpi Hirvensalo, Vihreä ilo: 

"Lempiyrttini kosmetiikan valmistuksessa on kanerva (Calluna vulgaris). Se rauhoittaa lempeästi ja hellävaraisesti herkkää ja couperoottista ihoa. Sillä on myös anti-ageing -vaikutusta. 

Kanervan pienet purppuranväriset kukat ovat kauniita. Ne sopivat koristeiksi vaikka kylpysuolaan, -pommeihin tai saippuoihin.



Ruokapuolella lempiyrttini on vuohenputki (Aegopodium podagraria), koska sitä on helppo kerätä pitkin kesää pihalta, kunhan vanhemman kasvuston leikkaa välillä alas. Sen nuoret suppuiset versot on ihanan rapsakoita ja raikkaita. 



Niissä on porkkanan ja sitruunan makua. Käytän vuohenputkia enimmäkseen salaatinlehtien sijaan leivän päällä ja salaateissa, uunissa rapeaksi paistettuna yrttisipseinä ja keitoissa." 



Villiyrttien käyttöä luonnonkosmetiikan valmistuksessa on mahdollista opiskella huhtikuussa 2022 alkavalla verkkokurssilla, jossa oppaanasi ovat kaikki yllämainitut yrttialan ammattilaiset! Katso lisää tietoa kurssista täältä. 







Kategoriat: Villiyrtit