Tuottajavastuu velvoittaa kosmetiikan valmistajat ja myyjät vastaamaan pakkausten jätehuollosta. Ketä ja mitä tämä velvoite koskee?
Tuottajavastuu velvoittaa tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat, etämyyjät ja pakkaajat vastaamaan tuotteidensa jätehuollosta niiden elinkaaren päätyttyä. Kuluttajat voivat kierrättää materiaalit maksutta.
Kosmetiikan valmistajia ja myyjiä velvoite koskee tällä hetkellä pakkausten osalta.
Tuottajavastuuvelvoitteen tavoitteena on tehostaa yritysten pakkausmateriaalien kierrätystä ja ehkäistä luonnonvarojen tarpeetonta kulutusta sekä vähentää jätteen määrää.
Toimenpiteet tähtäävät kiertotalouden tehostamiseen. Kiertotalous pyrkii vähentämään ympäristökuormitusta ja optimoimaan resurssien käyttöä hyödyntämällä materiaalit ja tuotteet mahdollisimman pitkälle.
Toisin kuin lineaarinen talousmalli, jossa tuotteet valmistetaan ja hävitetään, kiertotalous minimoi hukkaan menevät materiaalit ja kierrättää ne uudelleen. Tavoitteena on luoda suljettuja materiaalikiertoja, joissa resurssit säilyttävät arvonsa ja uusiutumattomien luonnonvarojen kulutus vähenee.
Tavoite on kannatettava. On hienoa, että kierrätystä tehostetaan. Esimerkiksi muovi ei vielä kierrä Suomessa tehokkaasti. Vuosi sitten edes puolet myytävien tuotteiden muovipakkauksista eivät päätyneet kierrätykseen.
Uuden velvoitteen käytäntöön vieminen vaatii kuitenkin työtä. Erityisesti pienille yrittäjille lisäkulut ja -työ eivät varsinaisesti ole suuri riemun aihe.
Luonnonkosmetiikka-alalla vastuullisuus on jo pitkään ollut keskeinen arvo, ja kiertotalouden vahvistaminen tukee alan kestävää kehitystä. Siksi onkin olennaista suhtautua muutokseen rakentavasti ja pyrkiä löytämään ratkaisuja, jotka helpottavat uusien toimintamallien omaksumista. Yhdessä keskusteleminen auttaa osaltaan tämän tavoitteen saavuttamista.
Pakkausten tuottajavastuu koskee yritystäsi, jos se tekee jotakin seuraavista:
Pirkanmaan ELY:n sivuilla on chatbot Tuuri, jolta voi kysyä yrityksen tuottajavastuuvelvollisuudesta. Botti on sivun oikeassa alareunassa.
Kannattaa huomata, että jos et ole alv-velvollinen, toimintaasi ei katsota ammattimaiseksi, ja siten yrityksesi ei ole tuottajavastuun piirissä.
Alle 50 tonnia pakkausmateriaalia markkinoille tuottavien yritysten raportointivelvollisuutta on kevennetty.
Tämä tarkoittaa sitä, että tuottajayhteisö hoitaa raportoinnin ELY-keskukselle vuosittain, mutta yritysten tulee raportoida vuosittain käyttämänsä pakkausmäärät Ringin kautta omalta osaltaan tuottajayhteisölle.
Kevennetty raportointi on yksinkertaisempaa tehdä. Esimerkiksi yrityksen tarvitsee raportoida yhdistelmämateriaalipakkauksista vain sen päämateriaali. Tämä tarkoittaa sitä, että jos pakkaus sisältää kartonkia sekä muovia, ja kartonkia on suurempi osa, niin silloin raportoidaan pakkaus pelkästään kartonkina.
Rinki-sivustolta löytyvät raportointiohjeet.
Pakkausten tuottajavastuu perustuu jätelakiin (2011) ja valtioneuvoston asetukseen pakkauksista ja pakkausjätteistä (2021).
Lain noudattamatta jättäminen voi tulla yritykselle kalliiksi. Mikäli tuottajavastuuvelvoitteita ei täytetä, seurauksena voi olla maksu, joka vastaa 1 % yrityksen edellisen vuoden liikevaihdosta, kuitenkin vähintään 500 euroa. Lisäksi raportointivelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa erilliseen seuraamusmaksuun.
On kuitenkin hyvä huomata, että maksuja ei määrätä suoraan ilman varoitusta. Yritys saa ensin kirjallisen huomautuksen, joka antaa mahdollisuuden korjata puutteet ennen varsinaisia seuraamuksia.
Pirkanmaan ELY-keskus vastaa tuottajavastuuseen liittyvistä asioista Suomessa. Jos on kysymyksiä omasta tilanteesta, kannattaa ottaa yhteyttä sinne!
Helpoin tapa hoitaa tuottajavastuuvelvollisuus on liittyä tuottajayhteisöön. Tällöin yrityksen puolesta hoidetaan monet lakisääteiset velvoitteet:
Suomessa on kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. Lue Rinki-sivustolta lisää ja vertaile hintoja näiden kahden välillä!
Alle on koottu viisi esimerkkiä kosmetiikkaa myyvistä ja valmistavista yrityksistä sekä niiden velvollisuuksista tuottajavastuun suhteen.
Esimerkeissä käytetään termejä:
Kuluttaja-, palvelu- ja yrityspakkaustermit ovat tarpeellisia raportoinnin yhteydessä. Ringiltä voi kysyä neuvoa raportointiin.
Entä jos yrityksen päätoimiala on muu kuin kosmetiikan valmistaminen ja yrittäjä haluaa ansaita lisätuloja myymällä itse valmistamaansa kosmetiikkaa? Tai entä jos yrittäjä vetää luonnonkosmetiikan valmistuskursseja? Alla on näihin liittyvät tapauskuvaukset.
Entä jos yritys tarjoaa esimerkiksi kauneudenhoitopalveluita ja yrityksen liikevaihto on sen verran suurta, että se kuuluu alv-rekisteriin. Yritys haluaa kehittää sivubisnekseksi myyntiin omia kosmetiikkatuotteita, ja niiden myynti on muutamia satasia vuodessa, eli selvästi alle alv-rajan.
Kysyin Pirkanmaan ELY-keskuksesta, onko yrittäjä siitä huolimatta pakkausten tuottajavastuuseen velvollinen näiden kosmetiikkapakkausten osalta? Eikö maksu ole suhteettoman suuri, kun tuottoa kosmetiikasta on ehkä joitakin satasia ja tuottajavastuun rekisteröitymiskulu + jäsenmaksu + pakkauskohtaiset maksut vievät mahdollisesti yli 100€.
ELY-keskuksen mukaan Suomessa ei ole mitään määrärajaa pakkausten määrälle, joten tässä tapauksessa tuottajavastuu on kosmetiikan pakkauksista.
Tapauskohtaisesti Pirkanmaan ELY:ssä voidaan tehdä harkintaa, jos yrityksen markkinoille saattamisen pakkausten määrä on todella minimaalinen (esim. pari kiloa vuodessa). Tällöin yritys voi olla yhteydessä Pirkanmaan ELY-keskukseen.
Suomessa on joitakin kosmetiikkatyöpajoja ja -koulutusta tarjoavia yrittäjiä. Työpajoissa valmistetaan kosmetiikkaa omaan käyttöön ja/tai harjoitellaan tuotteiden valmistusta.
Kosmetiikkatyöpajojen toimintaan ei liity tuottajavastuuta pakkausten osalta.
-----
Vihreä ilo järjestää koulutusta luonnonkosmetiikan valmistuksesta ja kosmetiikkalainsäädännöstä. Tule mukaan!
sähköpostivaihtoa Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Milla Kolehmaisen kanssa sekä seuraavia verkkosivustoja:
Euroopan parlamentti: Mikä kiertotalous on ja miksi sillä on merkitystä
Kategoriat: : Pakkaukset